Mamy parę prostych dewiz zdrowego żywienia, które wspomaga nam w utrzymaniu dobrej sylwetki ciała ludzkiego, nie jesteśmy w stanie albowiem zapomnieć, że zmieniając się nawyki żywieniowe, musimy to zrobić do końca życia. Do tych prostych zasad należy również czas w jakim spożywamy posiłki. Tutaj zdania są podzielone albowiem, kiedyś uważano, nawet mamy stare powiedzenie Śniadanie spożywaj jak cesarz, obiad jak koronowany władca a wieczerzę jak żebrak. Stare żartobliwe ale i także ma sobie niemało prawdy. Aktualnie naukowcy twierdzą, ze musimy spożywać znacznie więcej posiłków jakkolwiek w mniejszej ilości. Z pewnością jest ważne by posiłki były w słusznych porach dnia, by nie zaburzać regularności. Dzisiaj niejednokrotnie w pracy pracownicy mają dłuższą przerwę by syty pokarm skonsumować w pracy a nie wieczorem w mieszkaniu. Nawołują także, aby pic sporo wody jest ona albowiem jednym z ważniejszych składników pokarmowych naszego organizmu. A jeżeli nie będziemy jej dostarczać to pozostanie pobrane z organizmu ludzkiego. Inne składniki są dla nas istotne bo dają nam niezbędnych składników pokarmowych, witamin oraz są zalążkiem energii.
Kompozycje odżywcze
Nie zapominajmy też o elementach odżywczych. Do istotnych ingrediencji pokarmowych kwalifikujemy białka, węglowodany, lipidy, składniki mineralne, witaminy. Białka uwalniane w wyniku trawieniu aminokwasów, są niezbędnym składnikiem budulcowym naszego organizmu ludzkiego. Stale białko łączy się z cegiełkami. Węglowodany, jest to główne źródło energii, stworzonego przez nas organizmu a naturalnie pokrywają je głównie towary pochodzenia roślinnego. Cukry można dostarczać też, w inny sposób na przykład poprzez słodycze jednakowoż pamiętajmy, że to wyłącznie puste kalorie.
Nasiona szałwii hiszpańskiej (chia)
Oprócz pospolitych składników kalorycznych, osoby chcące zatroszczyć się o zdrowy styl życia i jedzenia muszą zainteresować się szałwią hiszpańską – więcej na temat tego nowatorskiego składnika pokarmowego można przeczytać na stronie internetowej nasiona chia.
Dlaczego warto wykorzystywać nasiona chia w codziennej diecie? Ponieważ:
• zawierają niezmiernie znaczące ilości kwasów Omega-3 oraz Omega-6, które poprawiają pamięć oraz koncentrację
• korzystna kompozycja kwasów pozwala skutecznie zapobiegać stanom depresyjnym
• nasiona poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci, na dodatek znamiennie spowalniają proces starzenia
• hartują układ kostny
• błonnik umieszczony w nasionach koryguje metabolizm oraz dopasowuje pracę układu trawiennego
• nasiona pomniejszają cholesterol
Jak widać, nasiona chia to znakomity dodatek do diety i dziennego stylu żywienia dla każdego człowieka.
Materiał powstał przy współpracy z portalem FashionAndBeauty.pl